Козметична библиотека: Слънцезащита




Често срещам противоречива информация по блогове и форуми относно това как да предпазим кожата си от вредните лъчи на слънцето, какво представляват слънцезащитните продукти и как да ги използваме. Затова реших да събера в една публикация собствените си знания и проучвания по темата и с нея да отворя нова рубрика със съвети за красота и здраве, не непременно обвързана с конкретни продукти. Тази първа публикация се получи много по-дълга от очакваното, но все пак я оставих така, тъй като намирам темата за изключително важна. Старала съм се не просто да изреждам съвети и правила, а и да дам изчерпателно обяснение откъде идват те и защо е добре да ги следваме.

  • UVA/UVB лъчи

Най-напред нека разграничим двата вида ултравиолетови лъчи по действието им върху кожата.

UVA лъчите действат в дълбочина и предизвикват фотостареене на кожата, което в дългосрочен план се изразява в преждевременна поява на бръчки, а също и на злокачествени кожни образувания.

UVB лъчите засягат повърхностния слой на кожата и са виновници за познатото на всички ни слънчево изгаряне, с характерните за него зачервяване и болка.


  • Слънцезащитен фактор (Sun Protection Factor)

Указаният на опаковките СЗФ/SPF обозначава защитата, която продуктът предоставя срещу UVB лъчите, т.е. само срещу непосредствено слънчево изгаряне. Стойностите му варират от 6 до 50+ и ви дават информация за количеството слънчева радиация, необходимо за предизвикване на слънчево изгаряне на защитена спрямо незащитена кожа. С други думи, по-високият фактор дава по-голяма защита от изгаряне.

Важно е да се отбележи, че степента на защита не се увеличава линейно спрямо фактора. Например СЗФ 15 спира 93% от лъчите, СЗФ 30 - 97%, а СЗФ 50 - 98%. С други думи, освен ако не сте с много светла кожа или страдате от слънчева алергия, СЗФ над 30 ви е практически ненужен.

Изключително популярна заблуда е, че факторът отразява времето, през което сте защитени от вредните слънчеви лъчи. Истината е, че той се отнася към количеството слънчева радиация, на която сте подложени. Това количество варира в зависимост от сезона, климатичните условия, периода от денонощието и т.н. (напр. едно и също количество би могло да проникне в кожата за 1 час сутринта и за 15 минути в ранния следобед). Влияние оказва и типът на кожата ви, като съответно светлокожите следва да заложат на по-висок фактор.

Защитата срещу UVA се означава с PA, а степените й - с плюсчета (от PA+ до PA++++), но подобни индикатори съм виждала само върху корейската козметика. На продуктите, предлагани у нас, обикновено има допълнителен надпис "Broad Spectrum" (т.е. с широкоспектърна защита) или просто "UVA". При липса на такъв индикатор аз лично не бих си купила продукта, тъй като той не предоставя необходимата защита от стареене.

69-годишен мъж с 25-годишен стаж като шофьор на камион.
Лявата половина на лицето му е драстично състарена под влиянието на слънцето.
Източник: The New England Journal of Medicine

  • Химични филтри

Този тип филтри се абсорбират в кожата, където влизат в химична реакция с ултравиолетовите лъчи и (частично) неутрализират влиянието им. Сред най-често използваните са homosalate, octisalate (наричан още octyl salicylate), octinoxate (наричан още octyl methoxycinnamate или OMC), octocrylene, oxybenzone и avobenzone. Тъй като никой от тях сам по себе си не предлага необходимата широкоспектърна защита, обикновено ще срещнете комбинация от няколко допълващи се филтъра в състава. Продуктите с химични филтри се разнасят лесно по кожата и не оставят цвят (но често придават прекомерна лъскавина, особено при по-висок фактор). Не се препоръчват за бебета и малки деца, тъй като все пак проникват в кожата и е възможно да предизвикат нежелана реакция.

  • Физични филтри

Наричани още минерални, това са zinc oxide и titanium dioxide, само първият от които предлага защита срещу пълния спектър вредни лъчи. Физичните филтри не се абсорбират в кожата, а остават на повърхността, където формират бариера срещу (известна част от) слънчевите лъчи. Поради тази си особеност те оставят видим бял слой, който трудно се неутрализира, и често се избягват в градски условия. Колкото по-висок е факторът, толкова по-плътен е белият слой. За деца обаче често този ефект е бонус към предоставената защита, тъй като дава ясна представа къде е нанесен продуктът, а също така и лесно се вижда, ако някъде се е изтрил.

  • Как да си осигурим оптимална защита

    • Слънцезащитните продукти трябва да бъдат нанасяни 15-20 минути преди излагане на слънце, за да започнат да действат.
    • Активните съставки бързо губят защитните си свойства при взаимодействие с ултравиолетовите лъчи и следва да се подновяват на около два часа, а при усилена физическа дейност и по-често. 
    • За да постигнете означената на опаковката защита, трябва да нанесете доста дебел слой от продукта. Повечето от нас не го правят от естетически съображения, затова е важно да се има предвид и отслабената по този начин защита.
    • Ако продуктът не е водоустойчив, подновявайте покритието след намокряне. Дори да е водоустойчив, намажете се отново след подсушаване с хавлия.

  • Допълнителни съвети

    • Не използвайте остатъците от миналогодишните си продукти, тъй като срокът им на годност (в случая бих казала ефективност) след отваряне е 12 месеца.
    • Слънцезащита е необходима не само в безоблачните летни дни (каквито за жалост имахме съвсем малко това лято). Кожата ни има нужда от защита дори в облачно време, а също така и през останалите сезони - особено ако сте в планината, където действието на слънчевите лъчи е значително по-интензивно.
    • Въпреки употребата на слънцезащитен продукт, през лятото избягвайте да се излагате за дълго на слънце в периода между 10 и 16 ч. Ако това все пак се налага, носете шапка с периферия и свободни дрехи в светли цветове.
    • Бъдете умерени в употребата на слънцезащитни продукти, особено ако - като мен - имате няколко слънчеви бани по рождение. В противен случай съществува известен (макар и нисък) риск от дефицит на витамин Д, чийто синтез в организма ни е пряко свързан с абсорбиране на слънчева светлина.

  • Забележка

Не претендирам за академична достоверност на текста, използвала съм разнообразни източници и в публикацията предавам информацията, която аз лично намирам за истинна, синтезирана и пречупена през собственото ми разбиране на темата. Препоръчвам на всеки да направи свое проучване сред доказани източници, преди да реши за себе си как да подходи към защитата на собствената си кожа.

  • Източници


Надявам се информацията да ви е била полезна. А какви са вашите слънцезащитни навици?



Коментари

  1. Благодаря за коментара, Ваня! Аз за съжаление често "прегрешавам" за кратки излизания в града, но нали все бързаме, бързаме..

    ОтговорИзтриване
  2. Много хубава публикация си направила!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че ти информацията ти е от полза :)
    За съжаление и на мен не ми е известен неомазняващ крем с висок фактор, освен може би някой минерален, ако си склонна да преглътнеш бялото лице ;) Но пък те също нямат СЗФ над 30. Аз лично втора година ползвам Авен Рефлекс Солер за по-продължителни излизания и си лъщя на воля, но пък ми е спокойно, а и мога да го подновявам в движение. Иначе разчитам на ББ кремчета.
    Мерси за видеото, ще го изгледам при първа възможност. За вит. Д ще попрочета повече :)
    И аз се радвам, че ти отново си наоколо ^_^

    ОтговорИзтриване
  4. Това лято ползвахме Australian Gold SPF50 за детето и SPF30 за нас. Супер е!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Благодаря ти за коментара! Мнението ти ми позволява да подобрявам себе си, дейностите си и съдържанието, което публикувам, а желанието ти да го споделиш ми носи безкрайна радост!