Бърза, лесна и вкусна баница с хрупкава коричка



Предлагам ви невероятно вкусна нестандартна баница в кексова форма. Забърква се за нула време, няма редене или навиване, а после си облизваш пръстите от кеф. А напоследък особено любим ми е вариантът с юфка вместо точени кори.

С точени кори


Съставки:
- 1 пакет точени кори за баница (500 гр)
- 6 яйца (размер L)
- 250 мл газирана вода
- 130 мл олио
- 1 пакетче бакпулвер
- 400-500 гр сирене

Количеството може да се намали наполовина, ако цяла баница наведнъж ви е много - на снимката е именно такъв вариант.

Без да развиваме корите ги нарязваме на "охлювчета" по около 1 см, след което разделяме на лентички така, че да не остават слепени кори. Това е най-бавната и скучна част, съветвам ви да я доверите на малките помощници вкъщи, ако имате такива. На тях им е забавно, а за нас остава лесното - да забъркаме плънката.

Разбиваме яйцата, добавяме газираната вода и олиото, после бакпулвера и накрая натрошеното сирене. Поетапно прибавяме корите и потапяме добре в сместа така, че да не остават сухи или слепени лентички. Не се притеснявайте от вида на сместа към този момент - гарантирам, че ще стане вкусно. :) Слагаме във фурната веднага (инструкции за печенето вижте по-долу), за да не се втестят корите.


С домашна юфка


Съставки:
- 2 пакета домашна юфка
- 6 яйца (размер L)
- 1 кофичка кисело мляко с 1 ч.л. сода
- 130 мл олио
- 400-500 гр сирене

Отново може да се направи с половината продукти - у дома това е любимата доза.

Най-напред разбъркваме содата с млякото, за да шупне, докато подготвим останалите продукти. Отделно разбиваме яйцата, добавяме последователно олиото, сиренето, готовото мляко със содата и накрая малко по малко юфката. Объркваме добре, за да няма сухи участъци и оставяме да се понакисне няколко минути, преди печенето, за да омекнат добре коричките.

Изпичане


Изсипваме всичко в намазнена кексова форма и я поставяме веднага във вече загрятата на 180 градуса фурна. Интересна вариация са баничко-мъфините - както се досещате, сместа се разпределя във формички за мъфини.

Печем около 40-45 минути до хубав златист загар (35 минути за варианта с юфка, 25 минути за мъфини). След изваждане покриваме с чиста кърпа за няколко минути, след което обръщаме формата над чиния и леко раздрусваме, докато се отлепи (най-добре върху кухненска хартия, за да поеме излишната мазнина). 

Наслаждаваме се на красотата на препечената коричка на баницата и нетърпеливо пристъпваме около нея известно време. След като поизстине малко, нарязваме като обикновен кекс и хапваме с подчертано удоволствие.

Добър апетит! :)

Коментари