Бързи, лесни и вкусни класически палачинки





След банановите палачинки и класическите гофрети, както и още няколко алтернативни закуски, които така и не снимах, дойде ред да добавя и рецептата за класически палачинки, която жъне най-голям успех вкъщи.

Съставки:
- 2 яйца
- 2 ч.ч. брашно
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.ч. вода
- 2 с.л. олио
- щипка сол

Яйцата и млякото е добре да са поне със стайна температура - как заобикалям системата рано сутрин споделих в публикацията за гофретите. Относно водата - често попадам на рецепти само с мляко, но според мен с добавена вода стават по-гъвкави и лесни за навиване, а вкусът ни най-малко не страда.

И така, разбиваме яйцата, добавяме солта, млякото и водата, и постепенно започваме да добавяме брашно при непрекъснато разбиване до получаване на гладка смес с консистенция на рядка боза; накрая сипваме и олиото и разбъркваме. 

В нагорещен тиган сипваме доза от сместа - в керамичен тиган не слагам мазнина, в тефлонов обаче не се получават добре и намазнявам с олио, тъй като маслото прегаря лесно. За дозиране аз лично използвам черпак с подходящ размер, като сипвам в средата на тигана и след това с помощта на дъното на черпака разнасям сместа от центъра навън със спираловидни движения, както се правят катмите на плоча

Палачинките се пекат, докато ръбчетата станат златисти и почнат да се отлепват, след което с подходяща шпатула се обръщат и допичат от другата страна. 

Да ви е вкусно! :)

Коментари