Как да скрием татуировка

Снимка: Google Images

След поредното забавяне за нова публикация и при поне пет започнати, но все така чакащи чернови, днес съвсем спонтанно ще споделя с вас скромния си опит си в прикриването на татуировки. Публикацията беше провокирана от въпрос, който получих на лично съобщение във форума и сравнително дългия отговор, който се получи в желанието ми да бъда максимално изчерпателна, без да стана твърде разточителна на думи. По-долу разбира се разширих драстично информацията, но надявам се все пак не прекалено до степен да е нечетивно. :)


Причината да стигна дотам да търся подобно решение е една древна и доста несполучлива татуировка на рамото, която си направих в тийнейджърските години и която неуспешно опитвах да премахна с лазерни процедури в продължение на две години. И докато в ежедневието не ме притеснява да си я нося или просто да сложа блузка с покрити рамене, в някои редки случаи обличам и елегантна рокля с тънки презрамки и целият й ефект се губи от шаренията на рамото ми.. Затова преди няколко години се разрових по магазините и из интернет за подходящи гримове и за щастие успях да намеря такива.

Опитът ми с марките грим в тази насока е доста ограничен - ползвала съм само продуктите на Kryolan. Водят се театрален грим и имат камуфлажна серия, която е изключително покривна - Dermacolor. Преди да ги намеря, съвсем неопитна и неинформирана в сферата на грима, претършувах множество магазини за козметика с надеждата да открия нещо подходящо. Поне десетина консултантки и гримьорки в различните магазини се опитваха на място да открият подходящия за мен ФДТ, но все неуспешно - никой продукт, предназначен за лице, няма необходимата покривност да заличи наситен, неестествен за кожата цвят.

Така, в опит да намеря нужните ми продукти из интернет попаднах на българския сайт на Kryolan, където намерих и въпросната камуфлажна серия, предназначена за прикриване на белези по рождение, петна от всякакъв произход, татуировки, витилиго и т.н. Моментално реших, че това е всичко, от което имам нужда и при първа възможност се понесох към офиса им. Посрещна ме изключително любезна дама, която прекара следващите час-два в "гримиране" на рамото ми отново и отново, докато подбере най-подходящите продукти.

Разбира се не е небходимо марката да е споменатата - допускам, че има достатъчно други на пазара, които предлагат сходни продукти. Важното е да имате възможност за проба върху конкретното място, за да подберете правилните цветове и продукти.

Няма да ви заминавам повече с идилията си, а пристъпвам направо към изводите, които успях да си направя от разговора с въпросната дама, както и за времето откакто за първи път сама се "гримирах". По мое мнение са необходими четири продукта плюс съответните четки или тампони за грим, тъй като с пръсти нанасянето е неточно и може да се получи нежелан видим "ефект" от грима - а целта ни в случая е именно да е напълно невидим, все едно кожата е гола и никога нищо не е имало по нея.
Снимка: www.colormatters.com
Най-напред е нужен силно покривен камуфлажен крем в цвета на кожата или, ако вашият цвят липсва (какъвто за съжаление беше моят случай), най-покривният наличен ФДТ, който неутрализира цвета на татуировката - т.е. е на противоположния край на цветното колело. В интернет има доста информация за това кой цвят с кой се неутрализира, а под снимката по-горе съм добавила и линк към добра статия по въпроса. С този ФДТ се покрива самата татуировка много точно по контурите й, по възможност без да се излиза на "чиста" кожа - ако татуировката е в различни ярки цветове, ще са необходими и различни цветове коректор, за да се заличи напълно. 

В случай, че сте използвали ФДТ или друг тип коректор за неутрализиране на цветовете, ще ви е нужен и ФДТ със средна или висока покривност в идентичен на телесния ви цвят - с него се покрива добре цялата площ на татуировката (върху коректора), като се изтънява по крайщата и обхваща малка част от кожата наоколо, за да изравни цвета. Тук е добре да имате предвид и, че за различните сезони ще ви се наложи да поддържате различни нюанси на ФДТ, тъй като за разлика от лицето, тук ни липсва брадичката като естествен разделител на цветовете - всичко трябва да пасва перфектно, иначе ще личи.

Това са основните, абсолютно задължителни продукти. Следващите са препоръчителни, но могат да бъдат пропуснати, ако се търси трайност не повече от два-три часа (предвид жегите в момента, рядко кой да е продукт може да изкара повече без известна фиксация).

Напълно прозрачната пудра се явява неотменим помощник, ако е необходимо гримът ни да издържи цяла вечер, без да почне да прозира или да се разтече. Както и за лицето, пудрата внимателно се наръсва върху третираната зона, за да фиксира фон дьо тена и да предотврати бързо изпотяване или омазняване на кожата, което от своя страна силно скъсява трайността на грима. Излишното количество пудра внимателно се обира с пухче или подходяща кабуки четка, без да се натиска или трие.

За най-сигурно може да се използва фиксиращ спрей - напръскан върху пудрата, увеличава живота на грима с часове, като го прави и устойчив на допир, високи температури, потене, случайно отриване в дрехи и т.н. Пръска се от поне 20 см, така че да стигне до кожата като фина мъглица, а не на капки. По този начин спокойно можем да отидем и в претъпкана дискотека, без във всяка минута да се притесняваме, че ще ни полеят с нещо или по друг начин ще ни увредят покритието на татуировката.

За финал ще ви споделя едно любимо видео по темата с участието на Zombie Boy:


Към момента не съм използвала Dermablend, но съм силно впечатлена от продуктите, които предлагат и вероятно бих ги изпробвала, ако някои ден успея да измажа моите.

Надявам се информацията да ви е била полезна и интересна. Ще се радвам да прочета в коментарите какви трикове използвате вие за прикриване на петна, белези и татуировки.

До скоро :)

П.С. Снимките и видеото в публикацията са взети от интернет и не са моя собственост под никаква форма.

Коментари

  1. Уоу! Този младеж направо ме вчепетли :D

    Когато си правех татуировката, бях изчакала 1 година, за да знам дали все още я искам. Тогава бях на 17, и досега си я обичам много. Даже преди няколко години я повторих и запълних с цвят (и я възпалих по незнайни причини, но мин, слава Богу).

    Не знам твоята какво представлява, но мислила ли си вместо да я заличаваш, да отидеш при някой добър татуировчик да я промени, докато ти харесва - виждала съм добри работи, които са били с цел прикриване на лоши татуси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер е Рико, отдавна ми е любимец, а с този клип просто ми разби сърцето :D

      Моята я направих спонтанно, при непроверен татуист и без никаква идея какво искам.. Цяло чудо е, че не си навлякох някоя беля тогава :)

      Иначе да, откакто се оказа, че съвременните лазери са безсилни пред мастилото от неизвестен произход, обмислям някаква камуфлажна татуировка, но още не съм я доизмислила дори на концептуално ниво - идея нямам какво искам :)) Затова засега прибягвам към криене, когато се наложи и за момента ми върши работа.

      Изтриване
  2. Съгласна съм с Ели, ако просто не ти харесва - отиди да я прикрият. Моята също е на рамото, но честно казано грам не пречи, дори и с официална рокля. Обаче постът ти беше страшно полезен и изчерпателен! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е харесала публикацията :)

      Ами ще стигна и дотам, но освен че трябва да я измисля, трябва и да убедя половинката колко добра идея е, че не просто няма да се отърва от сегашната, ами ще се нарисувам и допълнително :))) А доколкото се познавам, едва ли ще се огранича само с покриване - все по-често се улавям да мисля за разширяване към плешката и т.н..

      Проблемът й в момента от една страна е безумно непрофесионалната изработка, а от друга и множеството лазерни процедури я докараха в доста негоден за показване вид >.< Та затова така..

      Изтриване
    2. В крайна сметка всеки има спомени за лудешки години и не до там добри решения. Поздрави и слънчев ден! :)

      Изтриване
  3. Много интересна публикация, въпреки че никога и през ум не ми е минавало да се опитвам да си залича татуировките. Не са красиви, нито са изработени майсторски, но всяка има закодиран смисъл. И въпреки че повечето са свързани с неприятни спомени да се опитам да ги скрия би било все едно да се опитам да премахна части или хора от живота си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има и такава гледна точка, разбира се :) Но понякога животът ни поставя в ситуации, в които спомените ни трябва да останат скрити за околните, пък било то и само за една вечер ;)

      Изтриване
  4. az ne rabotia ot 1g.no predi 2dni si napravix tatus slunce na ramoto mi i ne mislia 4e toi ste e goliam problem da si nameria rabota,zastoto kato biax bez tatus pak lesno ne moga da si nameria rabota v moia gr.PZ.A ne viarvam 4e vdne6no vreme niakoi obrusta goliamo vnimanie,e ako re6i niakoi da kandidatsva v niakoia po renomirana firma moje da se ukaje goliam problem.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има твърде много "зависи" в това дали татуировката е проблем за намиране на работа - каква е работата, каква е рисунката, какъв е интервюиращия, какви са порядките във фирмата..
      Както съм писала и в публикацията, при мен по-скоро е естетичен проблем, за който търся (и си намирам) решения. Като цяло харесвам татуировките и се радвам на другите татуирани хора около себе си.
      Пожелавам ти с удоволствие да си носиш слънцето и също така скоро да намериш работа :)

      Изтриване
  5. Здравейте :)
    Ако татуировката е черна какъв цвят трябва да бъде неутрализиращият ФДТ? И още едно въпросче - грима държи ли при допир до дреха или нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :)
      Без да съм специалист, за черна татуировка бих пробвала телесен цвят, няколко тона по-светъл от този на кожата ми. Ако имате възможност, тествайте продукта директно върху татуировката преди покупка.
      Относно трайността, огромно значение има качеството на използваните продукти, както и фиксацията - задължително с пудра и фиксиращ спрей. При мен такъв грим е издържал цяла лятна нощ с танци, дъжд и случайни отривания в дрехите на околните, но все пак е необходимо внимание и известно пазене на мястото.

      Изтриване
    2. Пробвах с пудра и фондьо тен в цета на кожата но си личи че съм слагала нещо и се търка лесно какво да направя

      Изтриване
    3. Пробвах с пудра и фондьо тен в цета на кожата но си личи че съм слагала нещо и се търка лесно какво да направя

      Изтриване

Публикуване на коментар

Благодаря ти за коментара! Мнението ти ми позволява да подобрявам себе си, дейностите си и съдържанието, което публикувам, а желанието ти да го споделиш ми носи безкрайна радост!