Бързи, лесни и вкусни сладки с рожков и орехи




Преди известно време си купих рожково брашно с цел да подменя какаото в различни сладкиши и така да ги направя подходящи за малки деца. До днес го бях използвала само в смутита, а напоследък и бях позабравила за него, но тези дни ми попадна сред бурканите в шкафа и се поразрових за рецепти.

Една от тях в блога на Йоана ми направи страхотно впечатление, а и разполагах със съставките (или подходящи заместители), без изключение. Оказа се много сполучлива, дори във вариацията, която забърках. Отбелязвам си следващия път да намаля още захарта (в оригиналната рецепта са 150 гр, аз сложих 100 и все пак са много, ама много сладки).

Ето продуктите, които използвах за 25 бисквитки:

2/3 ч.ч. кокосово масло
1/2 ч.ч. кафява захар (може да се намали до 1/3 или 1/4)
1 яйце, със стайна температура
1 с.л. с връх пчелен мед (моят е захаросан)
1 пак. ванилова захар
1 1/3 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. брашно от рожков
1 пак. бакпулвер (10 г)
щипка сол
150 г сурови смлени орехи
25 едри парчета орехови ядки

Накратко за рецептата: разбиваме кокосовото масло, захарта, яйцето и меда до хомогенна смес. Отделно смесваме бялото и рожковото брашно, ваниловата захар, бакпулвера, солта и смлените орехи. Прибавяме ги постепенно към мокрите съставки, като разбъркваме с дървена или силоконова лъжица за тесто. Накрая доомесваме и с ръце при нужда, докато съставките са равномерно разпределени.

Оформяме топчета колкото едър орех и ги редим в тавата върху хартия за печене на известно разстояние едно от друго. Във всяко топче забождаме по орехче и леко притискаме. При мен се събраха 25 едри топчета, но от същото количество смес спокойно може да се направи и двойна бройка по-мънички сладки.

Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна, без вентилатор, около 15-18 минути в зависимост от големината на топчетата. При изваждане сладките трябва да са още меки, за да не се втвърдят прекомерно при изстиването.

Оставяме ги в тавата за няколко минути да се стегнат и след това ги пренасяме върху решетка до пълното им охлаждане.

Консумираме с подчертано удоволствие :)

Коментари