Бързи, лесни и вкусни класически гофрети




Рецептата за класически гофрети е изключително лесна, а резултатът е чудеска закуска, която се комбинира добре с всякакви сладка, кленов сироп и мед, а също така и със сладолед и плодове.

Ето съставките - количествата могат да варират по ваш вкус:

- 2 ч.ч. брашно
- 2 яйца
- 2 ч.ч. прясно мляко
- 1 малко пакетче масло (125 гр.)
- 1 бакпулвер
- 1-2 с.л. захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1 пакетче ванилия

Като всички други тестени закуски, и тук е добре съставките да са топли - поне на стайна температура. Аз лично, понеже ги правя веднага след ставане сутрин, заливам яйцата с топла (но не гореща) вода за няколко минути, затоплям млякото на котлона и разтопявам маслото на водна баня.

За да приготвим тестото, най-напред пресяваме брашното с бакпулвера и смесваме със захарта, солта и ванилията. В отделен по-голям съд разбиваме яйцата добре, след което прибавяме млякото и разтопеното масло, а накрая постепенно и при непрекъснато разбиване добавяме сухите съставки до получаването на гладка смес с консистенцията на гъсто тесто за палачинки.

Казват, че гофретите стават още по-вкусни и пухкави, ако разбием белтъците на сняг и внимателно ги смесим с готовото тесто, като разбъркаме само с лъжица. Опитайте, ако имате времето и желанието за това.

С подходящ черпак изсипваме в загрят гофретник достатъчно смес, че да покрие добре плочата, без да прелива от нея. Печем до златист загар, като времето за това зависи от уреда, с който разполагаме. При мен с уред на 750W са нужни 6-7 минути. Сервираме топли с гарнитура по избор.

Да ви е вкусно! :)

Коментари