Изключително вкусен и лесен чийзкейк без печене
По рецепта на Яна, адаптирана по собствен вкус.
Ето продуктите, които аз използвах за 4 порции в купички за крем-карамел:
За блата:
- 1/2 пакет какаови или маслени бисквити
- 50 гр. масло
- 50 мл. прясно мляко (може и по-малко за по-твърд блат)
За крема, вариант 1:
За крема, вариант 1:
- 1 малка заквасена сметана (200 гр.)
- 150 гр. извара
- 1 с.л. пудра захар
За крема, вариант 2:
- 1 опаковка сирене рикота (250 гр.)
- 1 опаковка крема сирене тип Филаделфия (175 гр.)
- 1 с.л. пудра захар
За крема, вариант 2:
- 1 опаковка сирене рикота (250 гр.)
- 1 опаковка крема сирене тип Филаделфия (175 гр.)
- 1 с.л. пудра захар
- 1 бурканче конфитюр - от ягоди, малини или друг с красиви дребни плодчета
Горещо препоръчвам чийзкейкът да се прави в купички, защото не стои особено стегнато и трудно се постигат хубави парчета във формата за торти. А ако купичките са стъклени, дори визуалният ефект не се губи.
Накратко, натрошаваме бисквитите на прах или максимално ситно (ако нямате подходящ уред, с дъното на тенджера също е удобно), разтапяме маслото на водна баня, заедно с млякото, и объркваме с бисквитите. Прибираме в хладилника да стегне, а междувременно разбъркваме с лъжица съставките за крема, докато се смесят напълно - избягваме миксер, тъй като интензивното разбиване може да направи крема твърде течен. Допълваме купичките и гарнираме със сладко по избор.
Да ви е сладко!
Коментари
Публикуване на коментар
Благодаря ти за коментара! Мнението ти ми позволява да подобрявам себе си, дейностите си и съдържанието, което публикувам, а желанието ти да го споделиш ми носи безкрайна радост!